Ποιοί εἴμαστε


Ὁ χοράρχης 


Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Α. Λιάκος γεννήθηκε το 1974 στη Σιάτιστα Κοζάνης.
Σπούδασε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα Λατρείας και Τέχνης με θέμα: «Η ψαλμωδία των ''Λειτουργικών'' και των τροπαρίων της θείας λειτουργίας». 
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η ψαλτική παράδοση της Θεσσαλονίκης κατά τον ιδ΄ καὶ ιε΄ αιώνα» με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρ. Θ. Στάθη, και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005.
Από το έτος 2006 ως το 2009 διετέλεσε εντεταλμένος διδασκαλίας (με Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Α.Π.Θ.
Από το 2008 ως το 2021 στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, στο Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, όπου εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τον Ιούνιο του 2010. 
Το 2010 ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης και Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.
Το 2021 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής τού Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού τής Θεολογικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή και Παγκόσμια Συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχει γράψει αρκετά άρθρα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την ιστορία και την αισθητική της Ψαλτικής Τέχνης κατά την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
Επίσης, δίδαξε την Ψαλτική Τέχνη στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Ἦταν διευθυντής τῶν Σχολῶν Βυζαντινής Μουσικής,
1.της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
2. Κατσαρείου Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
3. Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, και 
4. είναι μέχρι και σήμερα στη σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.
Διετέλεσε πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Σιάτιστας (1990-1993), στη συνέχεια πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης (1998-2010) και από τον Ιούνιο του 2010 είναι πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε μέλος της «Πανεπιστημιακής Βυζαντινής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» με διευθυντή τον καθ. Αντ. Αλυγιζάκη και ως τακτικό μέλος στο Χορό Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με διδάσκαλο και χοράρχη τον καθηγητή Γρ. Θ. Στάθη, συμμετέχοντας σε εκδόσεις ψηφιακών δίσκων και σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
Το έτος 2007 ίδρυσε τον Χορό Ιεροψαλτών «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί». 



Ὁ χορός

Ο Χορός των Θεσσαλονικέων Υμνωδών ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2007 από τον Ιωάννη Αθ. Λιάκο, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Επίκουρος Καθηγητής τού Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού τής Θεολογικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η χορωδία απαρτίζεται από καλλίφωνους ψάλτες - συνεργάτες και μαθητές του, που φοιτούν στην Τέχνη της Ψαλτικής και κοσμούν τα αναλόγια Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης, και άλλων πόλεων Ελλάδος, Κύπρου και εξωτερικού. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
Κύριοι σκοποί του Χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, καθώς και η ψαλμώδηση ιερών ακολουθιών σε διάφορες λατρευτικές συνάξεις.
Για το σκοπό αυτό έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την παρουσίαση του μουσικού αυτού πλούτου.

Το 2007 εξέδωσε τον πρώτο ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Σε τον ιεράρχην και λειτουργόν του Κυρίου…» ως επετειακή έκδοση της Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους, με την ευκαιρία της ανακηρύξεως του έτους 2007 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ως «έτος του εν Αγίοις πατρός Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου» για την συμπλήρωση 1600 ετών από την κοίμησή του. Περιέχονται μέλη που καταγράφονται σε αγιορειτικούς μουσικούς κώδικες και, παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Το 2008 κυκλοφόρησε τον δεύτερο διπλό ψηφιακό δίσκο (2 CD) με τίτλο «Χαίρε μάρτυς Δημήτριε», με ύμνους της Μ. Εβδομάδος και της Ακολουθίας του Αγίου Δημητρίου. Περιλαμβάνονται ανέκδοτες μουσικές συνθέσεις από τον ιε΄ - ιη΄ αιώνα.

Το 2009 στην Αθήνα, έχει παρουσιαστεί στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ''Παρνασσός'', ψάλλοντας έργα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών.

Το Δεκέμβριο του 2011, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας την δραματουργία του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος σε σύνθεση του καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη, συναυλία που επαναλήφθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012, στο Βόλο, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Το 2012 προσκεκλημένη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, έψαλλε στη Μονή του Κύκκου στην Κύπρο, για την εορτή των Γενεθλίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίσης στην Αίθουσα ''Αρχάγγελος'' έδωσε συναυλία με Κυπριακές άγνωστες συνθέσεις προερχόμενες από τα μουσικά χειρόγραφα της Μονής του Κύκκου.

Στις Δεκεμβρίου 2012 έδωσε συναυλία, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα της Μόσχας στο Ωδείο Τσαικόφσκι.

Το 2013 κυκλοφόρησε τον τρίτο ψηφιακό δίσκο (CD) με τίτλο «Γρηγόριε θαυματουργέ Θεσσαλονίκης το καύχημα» από την ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με ύμνους και ανέκδοτες συνθέσεις από τον ιε΄-ιθ΄ αιώνα.

Στις 23 Απριλίου 2013 συμμετείχε στην Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του μεγάλου δασκάλου Λυκούργου Αγγελόπουλου, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ψάλλοντας μέλη από ποίηση Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και μελοποίηση Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Στις 13 έως 17 Μαΐου 2013, έδωσε συναυλίες στην Μόσχα και στην πόλη Τβέρν, κατά την διάρκεια του Πασχαλινού φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε, με αποκορύφωμα την συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Τσαϊκόφσκι στις 14 Μαΐου.

Τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε στην εκδήλωση προς τιμήν του Πατριάρχου Ρωσίας Κυρίλλου στη Θεσσαλονίκη.

Στις 21 Απριλίου 2014, συμμετείχε στην έναρξη του Πασχαλινού φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1014, συμμετείχε στο πρώτο φεστιβάλ χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, έψαλλε στην έναρξη εργασιών του ΚΒ΄ Επιστημονικού Συνεδρίου της Εταιρίας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών στο Συνεδριακό Κέντρο ''Διακονία'' της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.

Τον Μάιο του 2016, έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις του Μοσχοβίτικου Πασχαλινού φεστιβάλ για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Έψαλε στο Μέγαρο μουσικής "Τσαϊκόφσκι", της Μόσχας, ανοίγοντας την εκδήλωση-επίλογο του Φεστιβάλ "Βαλερί Γκιέργκιεφ".

Την 12η Μαΐου 2016, η Χορωδία έδωσε συναυλία στον παλαιό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην Πλατεία των Καθεδρικών, στο Κρεμλίνο, στο κέντρο της Μόσχας.

Στις 24 Οκτωβρίου 2016, έλαβε μέρος στην μεγάλη Συναυλία και ήταν αφιερωμένη στο έτος Ελλάδος – Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου.

Στις 16 Νοεμβρίου 2016 συμμετείχε σε ολονυκτία αγρυπνία στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Στις 2 Απριλίου 2017, συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση «Πορεία προς το πάθος», στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Θεσσαλονίκης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, έψαλλε στην Τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, έδωσε συναυλία, στην Σιάτιστα παρουσία του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για τα 80 χρόνια του Ναού.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση «Προευτρεπίσωμεν Χριστού την είσοδον», στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Στις 13 Μαΐου 2018, συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, έψαλλε στην Τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 έψαλλε σε ολονυκτία αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2018, έδωσε συναυλία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Στις 31 Μαΐου 2017 συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 συμμετείχε στην μουσική εκδήλωση, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, για τα 200 χρόνια από ανακαινίσεως του Ναού.

Στις 6 Απριλίου 2019 συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα του ΑΠΘ με θέμα ''Ανθρώπινη φωνή''.

Στις 12 Μαΐου 2019, έδωσε συναυλία στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Στις 18 Αυγούστου 2019 έψαλλε σε ολονύκτια αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, με απευθείας διαδικτυακή μετάδοση.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, έψαλλε στην Τελετή εγκαινίων της 84ηςΔΕΘ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, συμμετείχε στη μουσική εκδήλωση της Θεολογικής Σχολής «Προεορτάσωμεν λαοί», στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ύμνους του δωδεκαημέρου.

Το 2020, ηχογραφήθηκε και είναι υπό έκδοση η κυκλοφορία του τέταρτου ψηφιακού δίσκου με την Ιερά Παράκληση στην Παναγία την Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου